Komende activiteiten in het Koos Vorrinkhuis

Hieronder vindt u de komende activiteiten voor zover deze nu bekend zijn. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt.

Bijgewerkt op 30 november 2022

lid worden


Het Koos Vorrinkhuis is een onderdeel van de vereniging Nivon en wordt door leden-vrijwilligers in stand gehouden. Niet-leden betalen daarom meer dan leden. De ledenprijs geldt ook wanneer u bij boeking lid wordt.


2022,  okt – dec

 1. 21 nov tm 24 nov  WintersfeerMakers (cursus)
 2. 11 dec                     KoosCafe. zondagactiviteit
 3. 24 tm 27 dec         Solo en Samen (SoSa) (activiteit)

2023,  jan – mrt

 1. 2 tm 5 jan          Chinese winterlandschapjes en Qigong (cursus)
 2. 6 tm 8 febr        2 daagse  Winter-retraite (cursus)
 3. 17 tm 19 feb      Muziek Workshop: “Neem je eigen koffer mee” (cursus)

2023,  april- juni

 1. 10 tm 13 apr    LenteWandel4daagse 2023 (wandelen)
 2. 28 tm 30 apr  de perfecte natuurfoto (cursus)
 3. 1 mei                1 mei-viering en Koos Vorrinklezing

2023,   juli – sept

 1. 3 tm 7 juli          Verbindende Communicatie (cursus)

 

Hieronder de uitgebreide beschrijving van de activiteiten

ATTENTIE | Covid-19: het doorgaan van de activiteiten en de vorm waarin deze uiteindelijk zullen plaatsvinden is afhankelijk van de stand van zaken m.b.t. de anti-Covid-19 (Corona) maatregelen op de datum van de activiteit.

Volg deze website voor aangepaste info.


11 december 2022

zondagactiviteit


KoosCafé Zondag vanaf 15:00 uur, Koos Vorrinkhuis

Het KoosCafé is een gezellige gebeurtenis waar oude bekenden elkaar weer ontmoetten en we met nieuwe mensen kennis kunnen maken.

Ons KoosCafé is gratis. Een vrijwillige bijdrage is uiteraard welkom.

We zien uit naar uw bezoek

De speciale activiteit op deze zondag:  

Dit keer staat de zangcultuur centraal die nu langer dan 100 jaar geleden in de arbeidersbeweging ontstond. Het nog steeds bestaande Stem des Volks Utrecht kwam daaruit voort. Koffie, thee, andere dranken en versnaperingen staan voor u klaar.

Het koor ‘Stem des Volks Utrecht’  heeft net haar 90 jarig jubileum gevierd. Maar haar geschiedenis gaat nog verder terug. In een   mooie  documentaire over het koor kunt U zien hoe het begon in 1905 en deel uitmaakte van de “rode familie”  waar ook de wortels liggen van het huidige NIVON.

Het bruiste in die tijd van energie om de onderlaag van de samenleving kans te geven op ontplooiing, ontwikkeling, lucht, licht en ruimte. Het was een tijd van saamhorigheid en strijdliederen. Is ook in deze tijd strijdbaarheid nodig om lucht en ruimte te behouden?


24 tm 27 dec 2022

activiteit


SoSa – Solo en Samen 2022

We laten ons niet ontmoedigen door twee vanwege corona uitgevallen jaren. SoSa staat weer op de agenda.

De kerstdagen samen doorbrengen en het KVH daarvoor als trefpunt gebruiken. Zonder uitgesproken verplichtingen maar wel gezamenlijk inhoud geven.
Je komt alleen, maar je bent samen. Er zijn momenten van samen bezig zijn, maar soms ben je ook liever even op je zelf. De sfeer moet ontspannen en gezellig zijn. Geven en nemen, samen koken, samen tafel dekken en samen ook  afwassen. Spelletjes, kletsen, een wandeling, een goed gesprek.

En ieder draagt bij aan het welslagen van een verantwoord culinair festijn.

Voor het welslagen moeten er, gelijk aan het uitgangspunt van een ‘trefkamp’, ook wel deelnemers zijn die een coördinerende taak op zich nemen.  We zoeken daarom ook deelnemers die dit klusje op zich willen nemen. (gaarne mailen aan act.koosvorrinkhuis@nivon.nl)

Arrangement: Maaltijd ingrediënten: diner, ontbijt, lunches. Lakenpakket, ’s avonds een drankje en een hapje, koffie en thee.

Prijs: € 220,-   Niet-leden € 280,-

Informatie:  act.koosvorrinkhuis@nivon.nl (Barbie Wolfswinkel)

Boeken: koosvorrinkhuis@nivon.nl


2 tm 5 jan 2023

cursus


Chinese Winterlandschapjes en Qigong

Winterlandschappen schilderen met Chinese schildermethode. Onder begeleiding van Froukje Dijkshoorn schilderen we op getint papier. Dit na gedegen Qigong opwarming door Isabelle Biais.

Schilderen van kleine landschapjes op het formaat van een ansichtkaart. Daarbij gebruiken we blanco witte kaarten met raampje. Materiaal zoals inkt, verf, penselen en rijstpapier zijn aanwezig.

Arrangement: Zelfverzorging (Thee, koffie en koek worden verstrekt)

Prijs: € 148,-   Niet-leden € 208,-

Informatie:  Froukje Dijkshoorn: froukjedijks@gmail.com    /   Isabelle Biais  www.qigongamsterdam.nl

Boeken: koosvorrinkhuis@nivon.nl  , tel: 088-0990983


6 tm 8 feb 2023

cursus


2-daagse Winter-Retraite (Shinrin Yoku-bosbaden)

In deze 2-daagse retraite ga je jezelf onderdompelen in de natuur. Bosbaden (shinrin-yoku) is ontstaan in Japan en is een speciale manier om te vertragen en te verstillen in de natuur, zodat je de helende kracht van die natuur kan ervaren. De essentie van bosbaden is om meer in verbinding te komen met de natuur en daarin ontspanning te vinden, weg van het stressvolle leven in de stad, op je werk of thuis. Je gaat je zintuigen op een meer bewuste manier gebruiken. De geur van naaldbomen, het geluid van ritselende bladeren, kijken naar de verschillende tinten groen en de verrassende smaken van eetbare wilde planten. Wat voel je als je met je ogen dicht een dennenappel aanraakt? Bosbaden is een lichamelijke ervaring waarbij je uit je hoofd en meer in je lijf en gevoel komt. Verwondering, rust en ontspanning.

Programma

Maandagavond verkennen we de stilte van het bos in de vroege avond. We doen een stiltewandeling in het donker. Dinsdagochtend gaan we ongeveer 3 uur Shinrin Yoku of bosbaden. Je ondergaat een intense natuurbeleving die je in dieper contact brengt met jouw unieke natuurlijke ritme, jouw ‘ware natuur’. Je neemt niet echt een bad, maar je dompelt je onder in de omgeving van het bos, waarbij je al je zintuigen gebruikt om de natuur te ervaren. Door het verstillen en vertragen ontstaat de verwondering voor de natuur. Je stress en zorgen worden verlicht, je ontspant en kan helderder nadenken. Het is een pure wellness, waarbij je ook meteen een boost voor je immuunsysteem meepakt.

Woensdagochtend sluiten we gezamenlijk af met een korte bosmeditatie.

Begeleiding door gecertificeerd natuurgids/shinrin-yoku docent Lishe Los.

Deelname

Iedereen kan meedoen op het eigen niveau, er is geen voorkennis of ervaring noodzakelijk. Je hoeft niet lang te kunnen wandelen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Er is plek voor 8 mensen. Verblijf op basis van zelfverzorging.

Weersomstandigheden

Slecht weer bestaat niet (slechte kleding overigens wel) Het bos is altijd heerlijk en voedend, of het nu regent of de zon schijnt. Het bosbad gaat dus door onder alle weersomstandigheden.

Wat neem je wel/niet mee?

Goede wandelschoenen, ontspannen kleding, voldoende drinkwater, warme- en/of regenkleding (geen paraplu) en een handdoek of zitmatje om op te zitten. Je telefoon uitzetten of thuislaten. Ook is het fijn als je geen parfum of aftershave op doet, dan ruiken we het bos beter.

Herontdek het oerritme in de natuur en jezelf

Een bosbad duurt ongeveer 3 uur en is inclusief theeritueel met biologische kruidenthee en vegan snack.

Prijs:               Nivonleden €72 (Niet leden €132)  [o.b.v. zelfverzorging]

Informatie:   Lishe Los (lishelos@hotmail.com)

Boeken:        koosvorrinkhuis@nivon.nl / 088-0990983


17 tm 19 feb 2023

cursus


Muziek Workshop: “Neem je eigen koffer mee….”

Je ziet ze vaak lopen met hun koffer. Wat zit erin? Viool, saxofoon, trompet, (bas)gitaar, ukelele, djembé, … geen idee…  Iedere muzikant of ‘gewoon mens’ heeft een eigen muzikale koffer, ook of juist figuurlijk gezien.

Deze workshop daagt je uit om (al) je eigen muziekinstrument(en) mee te nemen.* Je stem is ook een heel bruikbaar muziekinstrument! Maar neem vooral ook je eigen innerlijke muzikale koffer mee. Al is het twee tonen, een flard van een lied of een eigen nummer wat nog nooit samen geklonken heeft.

Grigori Sarolea is een veelzijdig muzisch mens: (Folk)muzikant, VO docent, dirigent, zanger, musicoloog (MA), schrijver, performer.

Hij neemt ook eigen koffers mee én Let it grow van Eric Clapton. Uit al onze ‘koffers’ gaan we fijne, verbindende muziek laten groeien…

Voor alle niveaus, alle gezindten en elk pluimage!

*Voor (digitale) piano en drumstel kan gezorgd worden door Sarmuse Producties.

Arrangement: Volledige verzorging met maaltijden, koffie, thee, koek en lakenpakket

Prijzen: Nivon lid €148  Niet Lid €208

Informatie:  Sarmuse Producties: sarmuse@kpnmail.nl of 06-53625844  /  https://www.facebook.com/SarmuseProducties

 Boeken: koosvorrinkhuis@nivon.nl  Telefoon 0880990983


10 tm 13 april 2023

wandelen


LenteWandel4daagse 2023

Vier dagen wandelen onder begeleiding van Neeltje en Rosemarie. Dat staat garant voor een onbezorgde wandeldagen in goed gezelschap. Een unieke gelegenheid om dit deel van de Utrechtse Heuvelrug te leren kennen of te herbeleven.

De wijde omgeving van het Koos Vorrinkhuis met zijn bossen, heide en vennen is het toneel voor deze wandelingen in de ontluikende natuur van het voorjaar. Kortere wandelingen (ca. 10 km) op aankomst en vertrekdag. Wat langere (ca. 17km) dagtochten op de tussenliggende dagen.

Volledige verzorging met 3 x ontbijt, lunchpakket, diner. Ook een lakenpakket is inbegrepen.

Info:              Neeltje Veken: neeltjeveken@hotmail.com / 0648333053

Prijs:             €195   (Niet Nivon-leden: €255)

Boeken:        koosvorrinkhuis@nivon.nl,    Telefoon:  088 0990983.


28 tm 30 april 2023

cursus


De perfecte natuurfoto 2023

Drie dagen in het hart van de Utrechtse Heuvelrug, met presentaties over natuur fotografie, excursies in de prachtige omgeving, en sessies over het bewerken van foto’s. Uiteraard zullen we elke dag ook elkaars foto’s bekijken en bespreken. Stapsgewijs ga je betere foto’s maken door de mogelijkheden van je camera beter te begrijpen, en door betere keuzes te maken in je composities en lichtomstandigheden. Ook creatieve fotografie en de bijzonderheden van bosfotografie komen aan bod, inclusief de mogelijkheid om bosvogels te fotograferen op een exclusieve vogel fotografie locatie.

 Arrangement:  Volledige verzorging met maaltijden, koffie, thee, koek en lakenpakket.

Informatie: Hugo Weenen: hugoweenen1@gmail.com ,       Andrea Rietbergen: dre.riet@gmail.com

Prijzen; Nivon lid €153  – Niet Lid €213

Boeken:  koosvorrinkhuis@nivon.nl,    Telefoon:  0880990983.

 Reacties van deelnemers in 2022:

 • Mooie uitgebreide cursus met veel informatie, ik heb hier veel van geleerd
 • Goed verzorgde cursus, goed te doen voor een beginner. Fijn dat er zoveel thema’s aan bod komen tot creatieve fotografie en nabewerking aan toe
 • Fantastische cursus, precies wat ik nodig had, dankzij combinatie theorie, uitleg, toepassing en concrete adviezen tijdens de fotografeer sessies
 • Het doel om betere foto’s te maken is zeker gehaald dankzij inspirerende voorbeelden, toelichting die leidde tot betere creatieve foto’s, uitnodigende omgeving, individuele tips en uitleg

Informatie:  act.koosvorrinkhuis@nivon.nl (Barbie Wolfswinkel)


1 mei 2023

bijeenkomst


1 mei-viering en Koos Vorrinklezing

Op 1 mei weer onze (Nivon) 1 mei viering en de Koos Vorrinklezing over de toekomst van linkse politiek. De spreek(st)er is nog niet bekend. Ook met een zangkoor met de traditionele liederen.

Meer info hier als er meer bekend is.

info: koosvorrinkhuis@nivon.nl  , tel: 088-0990983  of pr.koosvorrinkhuis@nivon.nl


3 tm 7 juli 2023

cursus


Workshop Verbindende Communicatie

Begin juli, in het midden van het land, op een mooie locatie in de oude bossen van Lage Vuursche een inspirerende workshopweek, van maandag t/m vrijdag: Verbindende (Geweldloze) Communicatie! Voor beginners en gevorderden, voor het vijfde jaar op rij.

Wat? Deze midweek is een onderdompeling in de Verbindende (ofwel: Geweldloze) Communicatie. Het bestaat uit vijf dagen om de essentie van deze inspirerende materie met elkaar te exploreren, of verder te verdiepen. Elke dag heeft een thema en is er een keuze uit onze workshops. Thema’s zijn: ontmoeten, zelfverbinding, verbinding met de ander, triggers opvangen, dankbaarheid.

Voor wie? Je krijgt een programma waarin beginners en gevorderden in inspirerende workshops leren en ontdekken. We houden met de workshops rekening met verschillende niveaus. Je bent dus met en ook zonder ervaring in de Verbindende Communicatie welkom in deze midweek. We gaan uit van 20 a 30 deelnemers.

De trainers: Hester Macrander en Eva Maria Schneijderberg zijn gecertificeerde trainers in de Verbindende Communicatie. Bij meer dan 20 deelnemers zal ook Leon van Mook als trainer erbij zijn. Hij is kandidaat certificering en tevens muzikant, wat zo’n week een extra tintje kan geven. Bij meer dan 30 deelnemers zal Helmie Willems als gecertificeerd gasttrainer één of twee dagen systemische werkvormen aanbieden. Samen creëren wij met elkaar en met jullie een bruisende en intense week.

Meer info: zie pdf (bijlage)

Kosten: workshops: € 275 incl. thee / koffie/ koekjes/ fruit en materialen (zonder verblijf in Koos Vorinkhuis)
Nivonleden p.p. 78 (verblijf) +  275 =  € 353,–   (op basis van zelfverzorging)
Niet-Nivonleden p.p. 138 (verblijf)  + 275 = € 413,–  (op basis van zelfverzorging)

Info:          Hester Macrander, tel 0653375423; hestermacrander@gmail.com

Boeken:     koosvorrinkhuis@nivon.nl  , tel: 088-0990983