Komende activiteiten in het Koos Vorrinkhuis

Hieronder vindt u de komende activiteiten voor zover deze nu bekend zijn. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt.

Bijgewerkt op 15 maart 2023

lid worden


Het Koos Vorrinkhuis is een onderdeel van de vereniging Nivon en wordt door leden-vrijwilligers in stand gehouden. Niet-leden betalen daarom meer dan leden. De ledenprijs geldt ook wanneer u bij boeking lid wordt.


2023,  jan – mrt

 1. 26 maart            KoosCafe 15:00 uur
 2. 27 tm 30 mrt    3-daagse Lente Retraite (Shinrin Yoku-bosbaden) (activiteit)

2023,  april- juni

 1. 10 tm 13 apr    LenteWandel4daagse 2023 (wandelen)
 2. 17 tm 21 apr    Scheppingsschilderspel (cursus)
 3. 28 tm 30 apr    de perfecte natuurfoto (cursus)
 4. 1 mei                1 mei-viering en Koos Vorrinklezing (activiteit/bijeenkomst)
 5. 21 tm 24 mei   Fietsen over ecoducten (activiteit)

2023,   juli – sept

 1. 3 tm 7 juli          Verbindende Communicatie (cursus)
 2. 8 tm 15 juli        Seniorenweek 60+   2023-01  (activiteit)
 3. 5 tm 12 aug       Seniorenweek 60+    2023-02  (activiteit)

 


2023,  okt – dec

Algemeen

Carnivoor, geef het door. Vegetarisch maaltijden bij volledige verzorging als standaard.

De verenigingsraad van het Nivon heeft besloten dat het Nivon als standaard vegetarische maaltijden aanbiedt. Niet-vegetarisch blijft wel mogelijk maar moet,  zoals ook dieetwensen, van te voren aangegeven worden. Als als het organisatorisch mogelijk is zullen we daar aan voldoen.

Huisdieren

In het Koos Vorrinkhuis zijn huisdieren helaas om diverse redenen niet welkom. Voor officieel erkende hulphonden wordt  (verplicht) een uitzondering gemaakt.


26 maart 2023

zondagactiviteit


KoosCafé Zondag vanaf 15:00 uur, Koos Vorrinkhuis

Het KoosCafé is een gezellige gebeurtenis waar oude bekenden elkaar weer ontmoetten en we met nieuwe mensen kennis kunnen maken.

Ons KoosCafé is gratis. Een vrijwillige bijdrage is uiteraard welkom.

We zien uit naar uw bezoek

De speciale activiteit op deze zondag:  (nog niet bekend)


27 tm 30 maart 2023

activiteit


3- daagse lente Retraite (Shinrin Yoku-bosbaden)

Begeleiding door gecertificeerd natuurgids/shinrin-yoku docent Lishe Los

In deze 3-daagse retraite ga je jezelf onderdompelen in de natuur. De natuur ingaan om lichamelijk en geestelijk te helen: in Japan is het heel normaal. Shinrin-yoku heet het daar, ‘bosbaden’. Tussen Nederlandse bomen ervaar je precies hetzelfde heilzame effect.

De geluiden in het bos, de geur van de bomen, het zonlicht dat tussen bladeren door flonkert, de frisse schone lucht.

De essentie van bosbaden is om meer in verbinding te komen met de natuur en daarin ontspanning te vinden, weg van het stressvolle leven in de stad, op je werk of thuis. Je gaat je zintuigen op een meer bewuste manier gebruiken. Bosbaden is een lichamelijke ervaring waarbij je uit je hoofd en meer in je lijf en gevoel komt. Bosbaden werkt ook als preventief middel tegen stress. Dus: jas aan, de buitenlucht in en al je zintuigen openzetten.

Programma

Dinsdagochtend gaan we ongeveer 3 uur Shinrin Yoku of bosbaden. Je ondergaat een intense natuurbeleving die je in dieper contact brengt met jouw unieke natuurlijke ritme, jouw ‘ware natuur’. Je neemt niet echt een bad, maar je dompelt je onder in de omgeving van het bos, waarbij je al je zintuigen gebruikt om de natuur te ervaren. Door het verstillen en vertragen ontstaat de verwondering en de rust. Je stress en zorgen worden verlicht, je ontspant en je krijgt energie en kunt helderder nadenken. Het is een pure wellness, waarbij je ook meteen een boost voor je immuunsysteem meepakt.

Woensdagochtend gaan we weer het bos in en maken we een vergankelijk kunstwerk van gevonden natuur-elementen.

In de avond/volgende ochtend is er dan nog tijd voor een korte bosmeditatie.

Deelname

Iedereen kan meedoen op het eigen niveau, er is geen voorkennis of ervaring noodzakelijk. Je hoeft niet lang te kunnen wandelen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Er is plek voor 8 mensen. Verblijf op basis van zelfverzorging.

Weersomstandigheden

Slecht weer bestaat niet (slechte kleding overigens wel) Het bos is altijd heerlijk en voedend, of het nu regent of de zon schijnt. Het bosbad gaat dus door onder alle weersomstandigheden.

Wat neem je wel/niet mee?

Goede wandelschoenen, ontspannen kleding, voldoende drinkwater, warme- en/of regenkleding (geen paraplu) en een handdoek of zitmatje om op te zitten. Je telefoon uitzetten of thuislaten. Ook is het fijn als je geen parfum of aftershave op doet, dan ruiken we het bos beter.

Herontdek het oerritme in de natuur en jezelf

Een bosbad / artwork maken duurt ongeveer 3 uur en is inclusief theeritueel met biologische kruidenthee en snack.

Prijs:         Nivonleden €91   (Niet leden €151)  [zelfverzorging]

Informatie: Lishe Los (lishelos@hotmail.com)

Boeken:     koosvorrinkhuis@nivon.nl / 088-0990983


2 tm 6 april 2023

activiteit


Werkweek Koos Vorrinkhuis

Vijf dagen samen met elkaar het hele huis op allerlei manieren in orde brengen. Overdag samen hard werken, gezellig. Verder volledige  verzorging, dus samen (vegetarisch) eten en samen ’s avonds samenzijn.

Info en aanmelden:   Liesbeth Oudenhuijzen (cvw.koosvorrinkhuis@nivon.nl)

Prijs:             gratis

 


10 tm 13 april 2023

wandelen


LenteWandel4daagse 2023

Vier dagen wandelen onder begeleiding van Neeltje en Rosemarie. Dat staat garant voor een onbezorgde wandeldagen in goed gezelschap. Een unieke gelegenheid om dit deel van de Utrechtse Heuvelrug te leren kennen of te herbeleven.

De wijde omgeving van het Koos Vorrinkhuis met zijn bossen, heide en vennen is het toneel voor deze wandelingen in de ontluikende natuur van het voorjaar. Kortere wandelingen (ca. 10 km) op aankomst en vertrekdag. Wat langere (ca. 17km) dagtochten op de tussenliggende dagen.

Volledige verzorging met 3 x ontbijt, lunchpakket, diner (vegetarisch). Dieetwensen, incl vis/vlees, van tevoren aangeven). Ook een lakenpakket is inbegrepen.

Info:              Neeltje Veken: neeltjeveken@hotmail.com / 0648333053

Prijs:             €195   (Niet Nivon-leden: €255)

Boeken:        koosvorrinkhuis@nivon.nl,    Telefoon:  088 0990983.


17 tm 21 april 2023

cursus


Scheppingsschilderspel

In de bijeenkomsten gaan we praten-mediteren en je schildert 20 min in stilte. Elke dag is er een nieuwe meditatie; Je gaat je eigen beelden uitschilderen. Je hoeft geen ervaring te hebben met mediteren / schilderen.

Er wordt 5 dagen achter elkaar gewerkt aan een verlangen (jouw thema) wat je graag wilt realiseren. Dat kan een kleine wens zijn óf een diep verlangen, wat goed is voor jezelf, de ander en je omgeving. Je thema staat álle dagen centraal. De bijeenkomsten duren 2,5 uur.

Na de bijeenkomst schrijf je elke dag een verslagje. Na 5 dagen en tijdens het maken van je evaluatieverslag, kun je terugzien dat er, binnen en buiten je thema, veel méér mogelijk is, dan je van tevoren gedacht hebt.

Het Scheppingsschilderspel is ontwikkeld door Gerda Merckx: www.zelfontdekkendoorschilderen.nl.

De start op maandag is om 10:30. Door de vroege start is het, zeker als je van ver komt, aangenaam om al op zondag aan te komen.

Voor koffie/thee wordt gezorgd, verder zelfverzorging. De middagen zijn geheel ter eigen besteding, behalve maandag; Dag 1 hebben we extra tijd nodig i.v.m. kennismaking en het delen van info over het nat-in-nat schilderen. De tijden van bijeenkomst dag 1 zijn: 10.30-12.30 en van 13.30-15.00 uur.

Tijdens deze week zijn alle voorwaarden aanwezig:

 • om te genieten van rust-ruimte-creativiteit én jouw ontdekkingen,
 • dat er altijd mogelijkheden zijn om verlangens te realiseren.

Informatie:   Paula Swalen: docent Zelfontdekken door schilderen.  tel 0610328695

Prijs:              €165   –  Niet Nivon leden €225 [op basis van zelfverzorging]

Boeken:        koosvorrinkhuis@nivon.nl / 088-0990983


28 tm 30 april 2023

cursus


De perfecte natuurfoto 2023

Drie dagen in het hart van de Utrechtse Heuvelrug, met presentaties over natuur fotografie, excursies in de prachtige omgeving, en sessies over het bewerken van foto’s. Uiteraard zullen we elke dag ook elkaars foto’s bekijken en bespreken. Stapsgewijs ga je betere foto’s maken door de mogelijkheden van je camera beter te begrijpen, en door betere keuzes te maken in je composities en lichtomstandigheden. Ook creatieve fotografie en de bijzonderheden van bosfotografie komen aan bod, inclusief de mogelijkheid om bosvogels te fotograferen op een exclusieve vogel fotografie locatie.

 Arrangement:  Volledige verzorging met vegetarische maaltijden, koffie, thee, koek en lakenpakket. (dieetwensen, incl vis/vlees, van te voren aangeven)

Informatie: Hugo Weenen: hugoweenen1@gmail.com ,       Andrea Rietbergen: dre.riet@gmail.com

Prijzen; Nivon lid €153  – Niet Lid €213

Boeken:  koosvorrinkhuis@nivon.nl,    Telefoon:  0880990983.

 Reacties van deelnemers in 2022:

 • Mooie uitgebreide cursus met veel informatie, ik heb hier veel van geleerd
 • Goed verzorgde cursus, goed te doen voor een beginner. Fijn dat er zoveel thema’s aan bod komen tot creatieve fotografie en nabewerking aan toe
 • Fantastische cursus, precies wat ik nodig had, dankzij combinatie theorie, uitleg, toepassing en concrete adviezen tijdens de fotografeer sessies
 • Het doel om betere foto’s te maken is zeker gehaald dankzij inspirerende voorbeelden, toelichting die leidde tot betere creatieve foto’s, uitnodigende omgeving, individuele tips en uitleg

Informatie:  act.koosvorrinkhuis@nivon.nl (Barbie Wolfswinkel)


1 mei 2023

bijeenkomst


1 mei-viering en Koos Vorrinklezing

Op 1 mei weer onze (Nivon) 1 mei viering en de Koos Vorrinklezing over de toekomst van linkse politiek. Dit keer komt Bas van Weegberg spreken. Hij is lid van het dagelijks bestuur van de FNV. De voorganger van de FNV,  het NVV,  was in 1924 een van de oprichters van de voorganger van Nivon, het instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO).  Ook treedt het zangkoor Ondersteboven op met de traditionele liederen.

Aanvang: 14:00 uur

toegang: gratis

De bijeenkomst zal ook via YouTube te volgen zijn

Meer info hier als er meer bekend is.

info: koosvorrinkhuis@nivon.nl  , tel: 088-0990983  of pr.koosvorrinkhuis@nivon.nl


21 tm 24 mei 2023

activiteit


Fietsen over ecoducten

Twee dagen afwisselende fietstochten van ca. 35 km met enthousiaste begeleiders. De ene dag fietsen we in het Gooi, de volgende dag richting Den Dolder door de Soesterduinen. Elke dag een ecoduct die de natuurgebieden prachtig verbindt.

We doen het rustig aan om volop de omgeving te kunnen beleven. Zomaar ergens even neerploffen waar het mooi is of om iets nader te bekijken, daar houden we van. Ook is er een stop onderweg bij een horecagelegenheid.

Je neemt je eigen fiets mee. Het kan ook prima met een vouwfiets.

Het arrangement is op basis van dagverzorging met ontbijt, lunch(pakket) en diner. Je moet wel zelf een lakenpakket meenemen of huren.

Aankomst zondag 21 mei v.a. 14 uur. Vertrek woensdag 24 mei. Je kunt die dag na het uitchecken zelf  nog een rondje fietsen, bagage kun je zolang binnen laten staan.

De zondagavond nemen we de routes wat door en vertellen we over de ecoducten waar we overheen fietsen. Op de twee andere avonden  is er geen programma, die kun je naar wens met elkaar of alleen doorbrengen.

Prijs:               Nivonleden €170   (Niet leden €230)    [obv dagverzorging]

Informatie:   Karin Hulst; karin.hulst@ziggo.nl   (Karin belt u op verzoek)

Boeken:        koosvorrinkhuis@nivon.nll / tel 0880990983


3 tm 7 juli 2023

cursus


Workshop Verbindende Communicatie

Begin juli, in het midden van het land, op een mooie locatie in de oude bossen van Lage Vuursche een inspirerende workshopweek, van maandag t/m vrijdag: Verbindende (Geweldloze) Communicatie! Voor beginners en gevorderden, voor het vijfde jaar op rij.

Wat? Deze midweek is een onderdompeling in de Verbindende (ofwel: Geweldloze) Communicatie. Het bestaat uit vijf dagen om de essentie van deze inspirerende materie met elkaar te exploreren, of verder te verdiepen. Elke dag heeft een thema en is er een keuze uit onze workshops. Thema’s zijn: ontmoeten, zelfverbinding, verbinding met de ander, triggers opvangen, dankbaarheid.

Voor wie? Je krijgt een programma waarin beginners en gevorderden in inspirerende workshops leren en ontdekken. We houden met de workshops rekening met verschillende niveaus. Je bent dus met en ook zonder ervaring in de Verbindende Communicatie welkom in deze midweek. We gaan uit van 20 a 30 deelnemers.

De trainers: Hester Macrander en Eva Maria Schneijderberg zijn gecertificeerde trainers in de Verbindende Communicatie. Bij meer dan 20 deelnemers zal ook Leon van Mook als trainer erbij zijn. Hij is kandidaat certificering en tevens muzikant, wat zo’n week een extra tintje kan geven. Bij meer dan 30 deelnemers zal Helmie Willems als gecertificeerd gasttrainer één of twee dagen systemische werkvormen aanbieden. Samen creëren wij met elkaar en met jullie een bruisende en intense week.

Meer info: zie pdf (bijlage)

Kosten: workshops: € 275 incl. thee / koffie/ koekjes/ fruit en materialen (zonder verblijf in Koos Vorinkhuis)
Nivonleden p.p. 78 (verblijf) +  275 =  € 353,–   (op basis van zelfverzorging)
Niet-Nivonleden p.p. 138 (verblijf)  + 275 = € 413,–  (op basis van zelfverzorging)

Info:          Hester Macrander, tel 0653375423; hestermacrander@gmail.com

Boeken:     koosvorrinkhuis@nivon.nl  , tel: 088-0990983


8 tm 15 juli 2023

activiteit


Seniorenweek 60+  2023-01

In het mooie natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug biedt ons natuurvriendenhuis op de Lage Vuursche in juli een algeheel verzorgde vakantieweek voor 60+aan. Het weekprogramma bestaat uit diverse middag- en avondprogramma’s in en rond het Koos Vorrinkhuis inclusief twee georganiseerde bustochten.

U zult vele nieuwe contacten opdoen of oude vriendschappen kunnen hernieuwen. De organiserende vrijwilligers spannen zich in om u een onvergetelijke vakantieweek te bezorgen.

De seniorenweken zijn uitsluitend geschikt voor mensen die zelfredzaam zijn. De deelnemers worden ingedeeld in een tweepersoonskamer. Bij aanmelding ontvangt u een vragenformulier waarin u uw specifieke wensen kenbaar kunt maken. Zoals b.v. ook een eventuele voorkeur voor een kamergenoot.

Alle maaltijden, consumpties en activiteiten zijn volledig inbegrepen.

Prijs: € 415     (niet nivon-lid €475) Informatie: Annie de Vries adevrieskaptein@live.nl / 0321311925 Aanmelden: Ton Bakker: bakkat@live.nl

De geldende annuleringsvoorwaarden van het Nivon zijn van toepassing. Een annuleringsverzekering is daarom het overwegen waard


5 tm 12 augustus 2023

activiteit


Seniorenweek 60+   2023-02

In het mooie natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug biedt ons natuurvriendenhuis op de Lage Vuursche in augustus een algeheel verzorgde vakantieweek voor 60+aan. Het weekprogramma bestaat uit diverse middag- en avondprogramma’s in en rond het Koos Vorrinkhuis inclusief twee georganiseerde bustochten.

U zult vele nieuwe contacten opdoen of oude vriendschappen kunnen hernieuwen. De organiserende vrijwilligers spannen zich in om u een onvergetelijke vakantieweek te bezorgen.

De seniorenweken zijn uitsluitend geschikt voor mensen die zelfredzaam zijn. De deelnemers worden ingedeeld in een tweepersoonskamer. Bij aanmelding ontvangt u een vragenformulier waarin u uw specifieke wensen kenbaar kunt maken. Zoals b.v. ook een eventuele voorkeur voor een kamergenoot.

Alle maaltijden, consumpties en activiteiten zijn volledig inbegrepen..

Prijs: € 415     (niet nivon-lid €475) Informatie: Annie de Vries adevrieskaptein@live.nl / 0321311925 Aanmelden: Ton Bakker: bakkat@live.nl

De geldende annuleringsvoorwaarden van het Nivon zijn van toepassing. Een annuleringsverzekering is daarom het overwegen waard.


komend in 2023

zondagactiviteit


KoosCafé Zondag vanaf 15:00 uur, Koos Vorrinkhuis

Het KoosCafé is een gezellige gebeurtenis waar oude bekenden elkaar weer ontmoetten en we met nieuwe mensen kennis kunnen maken.

Ons KoosCafé is gratis. Een vrijwillige bijdrage is uiteraard welkom.

We zien uit naar uw bezoek

De speciale activiteit op deze zondag:  (nog niet bekend)