KOOS 2030: een vernieuwd Koos Vorrinkhuis in 2030

Het Koos Vorrinkhuis is op 13 maart 1964 geopend als een nieuw en modern natuurvriendenhuis in het midden van het land. Een nieuwe opzet. Geen slaapzalen meer, maar kamers.
Op dit moment is het nog steeds een goed functionerend natuurvriendenhuis, waar veel groepen en individuele gasten gebruik van maken. Wat uitrusting betreft is het echter min of meer wat nu een hostel heet,  zeer geschikt voor gebruik door groepen en individuele gasten, maar minder voor gemengd gebruik. In de loop van de tijd zijn er verbeteringen aangebracht en het huis blijft een goed geoutilleerd eenvoudig gastenverblijf met technisch goed uitgeruste groepsruimtes. Het blijft echter een concept uit de eind 50-er jaren vorige eeuw, het huis is bouw- en inrichtingtechnisch verouderd.

De vrijwilligers die het Koos Vorrinkhuis in standhouden en beheren hebben zich voorgenomen om “KOOS” te vernieuwen. Doel is om in 2030 een vernieuwd en up-to-date natuurvriendenhuis in het midden van het land te hebben, zoals het dat in 1964 ook was. Het is een groot project dat we stukje voor stukje aanpakken. We zijn op 7  december 2019 met 40 Koos Vorrinkhuis vrijwilligers over het huis gaan praten. Wat in het Nivon? Welke functies moet een natuurvriendenhuis dan hebben? Hoe moet het er bouwkundig uitzien? En hoe beheren we het? De Corona-crisis heeft het gezamenlijk verder praten in de vorm van een conferentie “KOOS in 2030” waarin we met genodigde geïnteresseerden en betrokkenen nadenken over de vraag wat een natuurvriendenhuis in 2030 zal moeten zijn, uitgesteld.

De discussie over KOOS2030 kan niet los gezien worden van de algemene discussie zoals die overal binnen het Nivon wordt gevoerd over de toekomst van de vereniging en de rol en functie van de accommodaties. De KOOS2030 discussie maakt daar deel van uit en moet vooral gezien worden als een bijdrage daaraan.

We roepen je op om ook mee te denken. Houd deze site in de gaten. Hier houden we je op de hoogte over de ontwikkelingen en waar we (hopelijk met jou) mee bezig zijn. Meer info en suggesties kunt u mailen: voorzitter BHC Koos Vorrinkhuis

De discussie op 7 december heeft Tjada en Frans, twee vrijwilligers verbonden aan het huis, geïnspireerd om verder na te denken hoe het Koos Vorrinkhuis er in 2030 uit zou kunnen zien en hoe daar te komen. Hun ideeën zijn in een presentatie weergegeven: “KOOS 2030, Daar zit muziek in”. Deze is voor de vrijwilligers van het Koos Vorrinkhuis in te zien, zie de knop onder.