Wandelen in en rondom Lage Vuursche                                      [PDF/print]

Het bosgebied rondom Lage Vuursche (“De Vuursche”) is een lappendeken van voormalige landgoederen. Elk stukje van De Vuursche heeft dan ook zijn eigen sfeer. In het ene gedeelte loop je door een dicht en donker dennenbos. En verderop door een lieflijk open bos, waar de zon op de bodem valt. En onderweg kun je worden verrast door een grafheuvel. Of door een monumentale eik die daar al eeuwen staat. Een verscheidenheid aan landschapskenmerken dus: van loofbossen tot heide, van naaldbos tot drassige gronden.

Stilte bij de stad

De Vuursche is ook één groot stiltegebied. En dat is bijzonder, zo dicht bij de drukke Randstad. Omwonenden en stedelingen trekken op mooie dagen graag de bossen in. Maar wie zich buiten de gebaande paden waagt, vindt er alle rust. In de herfst is het hier prachtig. Dan concurreren de altijd fraaie rode beuken met de kleurenpracht van andere bomen. Na een heerlijke wandeling of fietstocht kun je neerstrijken op een van de vele terrassen in Lage Vuursche. Wandelaars, fietsers en ruiters komen volop aan hun trekken op de vele bospaden in De Vuursche. De meeste wandelpaden zijn onverhard. Bij nat weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Het gebied is ook goed bereikbaar.

In Lage Vuursche zelf starten de volgende wandelingen:

 • Beukenwoudwandeling (4 km, geel) Wandeling door De Vuursche over landgoederen, door donker dennenbos en onder zonovergoten loof; door majestueus beukenbos en langs een tolhuis.
 • Kasteeltuinwandeling (3 km, rood) Wandeling rond kasteel Drakenstein in boswachterij De Vuursche.
 • Oertijdwandeling (8,5 km, blauw) Wandeling langs oude grafheuvels en door de uitgestrekte bossen van De Vuursche

Daarnaast zijn er nog vele wandelingen te maken rondom Lage Vuursche, een kleine selectie:

 • Wandelroute Stulp – 4 km Wandeling door boswachterij De Vuursche, rond kasteel Drakensteyn en langs grafheuvels. Start: recreatieterrein Drakenstein, Lage Vuursche. Volg witte route.
 • Wandelroute Schapendriftwandeling – 5 km Wandeling door boswachterij De Vuursche. Over landgoederen, door donker dennenbos en onder zonovergoten loof. Start: P-plaats De Zeven Linden, Baarn.
 • Wandelroute Nonnenland – 3 km Wandeling door het Nonnenland in boswachterij De Vuursche. Tip: laarzen aan. Je loopt hier tussen de koeien door over het grasland dat soms flink nat kan zijn. Start: 300 Roedenlaan, Lage Vuursche. Volg zwart/witte route.
 • De NS heeft ook een zeer mooie dagwandeling online gezet: Startpunt: NS station Baarn Eindpunt: NS station Hollandsche Rading Lengte: 9 of 13 km (in beide gevallen komt u door Lage Vuursche). Voor de routebeschrijving en routekaart: www.eropuit.nl
 • De Heuvelrugroute Lage Vuursche. De wandeling is 11 km lang en voert langs statige lanen met eeuwenoude beuken en landgoederen zoals Eyckenstein met de landhuizen Eyckenstein en Roverestein. Voor de routebeschrijving en routekaart: Wandelzoekpagina
 • Verken de bosrijke omgeving van Lage Vuursche te voet met een prachtige wandelroute door de bossen. De route start en eindigt in Lage Vuursche, is bijna 9 km lang en duurt iets langer dan 2 uur. Voor meer informatie: www.route.nl
 • Het Trekvogelpad, ook wel ‘Pieterpad-Overdwars’ genoemd, is het langste natuurpad van Nederland: 400 km! Het loopt van Bergen aan Zee dwars door Midden-Nederland naar Usselo vlakbij de Duitse grens.
  Uiteraard kan het pad ook in gedeeltes worden gelopen. Lage Vuursche wordt aangedaan tijdens de 9e etappe van de route: een route van 16,1 km die loopt van Hilversum naar Pijnenburg.

180408 bron: www.lagevuursche.com/wandelen-lage-vuursche/

Rondwandeling “Verken de bosrijke omgeving van Lage Vuursche te voet

Deze 8,7 km lange route van www.route.nl loopt langs het Koos Vorrinkhuis

[ routebeschrijving ]